Träna din hund -lydnad och lek

De flesta som skaffar en hund tror att det är väldigt enkelt att ha en hund och att det räckar att man går ut med hunden ett par gånger om dagen för att den ska vara nöjd. Tyvärr är detta inte helt sant, en hund kräver nämligen väldigt mycket arbete. Till exempel behöver hunden tränas, ingen hund har kommandona “sitt”, “ligg” eller “stanna” inprogramerade, dessa kommandon behöver man träna in.

Varför är det så viktigt att träna sin hund? Enligt Svenska Brukshundsklubben behöver alla hundar stimulering och även att vi visar dem vad som är rätt och fel. Detta gör vi enklast genom träning. Dessutom är det ett mycket bra sätt för oss att skapa en god kontakt och relation med våra hundar. Detta är viktigt då hunden lär sig att du är mer än någon som matar den, och att du är värd att följa och lyda.

När man börjar träna sin hund är det viktigt att börja med så kallade kontaktövningar. Detta betyder att du lär hunden att titta dig i ögonen. Detta är viktigt då man har upptäckt att hundar är väldigt uppmärksamma på människors ansiktsuttryck, var man tittar och vilken sinnesstämning man är i. För att börja med detta kan man muntligt belöna hunden med ett enkelt “bra” varje gång den tittar på en. Efter ett tag lär sig hunden att titta dig i ögonen för att få ett kommando.

Vid hundträning gäller det att ha mycket tålamod. Precis som människor har vissa hundar lätt för att lära medan andra behöver lite längre tid på sig. Men det gäller att inte ge upp och vara konsekvent med sin träning. Då blir det lättare för hunden att förstå vad det är du vill. Man behöver också vara noga med att belöna när hunden gör rätt, antingen genom beröm eller godis.

När man väl har lärt sin lilla guldklimp de vanliga kommandona kan det vara kul att testa på andra saker. Man kan träna till exempel, agility, nosework, lydnad, spårsök m.m. Agility är en väldigt populär hundsport och många hundägare håller på med det. Vill man träna agility finns det flera alternativ. Antingen kan du söka dig till din lokala kennelklubb, en hundtränare, köpa hinder billigt hos olika försäljare eller bygga din egen bana hemma i trädgården. Vill man bygga hinder hemma finns det flera företag, t.ex. byggmax man kan vända sig till när det gäller att köpa material. Tänk bara på att inte bygga ett fast hinder för högt då hunden kan skada sig om den inte klarar av att hoppa den höjden.

Vill man inte ge sig på organiserad träning finns det bra saker man kan göra hemma. Man kan till exempel gömma godis i huset och låta hunden söka efter det. Man kan även lägga sökrutor på en gräsmatta. Detta gör man genom att gå i en fyrkant och släppa godisar där man går. Det finns många saker man kan göra, det viktigaste är att du och din hund tycker att träningen är kul.