Att tänk på när du vill skaffa hund

Vi förstår att det kan vara fruktansvärt lockande att skaffa hund, men har du verkligen funderat tillräckligt länge? En hund är inget impulsköp som man gör, utan en kamrat som kommer att vara med en under många år framöver. Av denna anledning är det extra viktigt att du tänker efter noga innan du väljer att skaffa dig en hund. Du behöver se till att din vardag och din ekonomi kommer att klara av allt vad en hund innebär.

Att äga hund är fantastiskt roligt, men vi vill att du är så förberedd som möjligt. I listan nedan kan du hitta några aspekter som är värda att fundera över en extra gång.

1. Hur ser din vardagssituation ut? Om du arbetar behöver du fundera på var hunden ska vara under dagarna. Du kan t.ex. välja att ha hunden på ett hunddagis, men då krävs vissa regler. Ett annat alternativ är att anställa en hundvakt som kan hjälpa dig att rasta hunden.

2. En hund kostar mycket pengar och det är inte specifikt inköpet av hunden som är den dyraste kostnaden. Under åren kommer din hund att behöva ett flertal tillbehör, veterinär, försäkring och mat. Räkna ut att din ekonomi håller – inte bara idag och två månader framåt, utan i många år framåt.

3. Är intresset verkligen tillräckligt stort? Vi vet att hundar är fantastiskt söta och det är så lätt att bli kär, men är ditt intresse och din kunskap om hundar så pass stort att du kommer orka och vilja ge hunden allt den behöver under hela sin livstid? Flera promenader varje dag, kärlek, vård, vaccinationer och träning?

4. Finns det andra djur i familjen måste du fundera över hur dessa djur kommer att gå ihop. Det är inte alltid säkert att ett redan befintligt djur kommer att acceptera en annan fyrbent vän. Var beredd på att det kan uppstå problem i början och skaffa dig kunskap nog att hantera detta i god tid.

5. Vad tycker du om att göra på dagarna när du är ledig? Vill du sova länge och sedan ligga och slappa på soffan hela dagen? Då är en hund kanske inte det bästa husdjuret för dig. Hundar behöver komma ut när de vaknar och få gå och kissa, röra på benen och bli av med överskottsenergi. En rastlös och uttråkad hund kan lätt ställa till med bus om den inte får utlopp för allt spring i benen.

6. Har du tillräckligt mycket kunskap för att ta hand om en hund? Annars är det nog dags att du sätter dig och läser på. Det är inte att rekommendera att skaffa sig en hund om man inte vet någonting om djuret eller rasen i fråga.