Glöm inte bort katten när du skaffar hund

Det finns mycket att tänka på när det är dags för en ny fyrfota vän i hushållet, inte minst att se till att katten och den nya hunden kommer överens. Det spelar ingen roll om du har en innekatt eller en utekatt, om de båda husdjuren ska leva tillsammans sida vid sida måste de tåla varandras sällskap. Tyvärr kan det vara lätt att glömma bort en till synes mer självständig katt när en hund som kräver mer tid och uppmärksamhet flyttar in. Läs mer här om hur du tacklar det ofta komplicerade förhållandet mellan hund och katt.

Teckna djurförsäkringar

När husdjur ska leva ihop ställs de inför fler utmaningar än om de levde ensamma i hushållet. De flesta tvekar inte att genast teckna en försäkring när de skaffar hund, men katten glöms ofta bort. Se därför till att du även tecknar en kattförsäkring om du inte redan har en. På kattförsäkring.se kan du hitta all information du behöver för att jämföra och välja den rätta kattförsäkringen för dig och din katt. Det är viktigt att ha djurförsäkringar eftersom veterinärbesök och behandlingar kan bli riktigt dyra om olyckan är framme. Det kan dessutom gå ganska vilt till när katter och hundar stöter på varandra, särskilt om du inte är där.

Mötas på lika villkor

Det bästa du kan göra som djurägare är att se till att din katt och din hund får bekanta sig med varandra på lika villkor, vilket betyder att du ser till att vara med på en säker och neutral plats. Med neutral plats menas att det inte är en god idé att den nya hunden träffar katten i hallen där kattens matskålar och kattlåda finns eller att katten träffar hunden i rummet hunden ser som sitt. Platsen behöver vara lugn och säker utan störande moment. Det finns en hel del exempel på katter och hundar som har blivit goda vänner, men om du vill att det ska hända måste du som ägare engagera dig från början. Om du glömmer bort katten när hunden flyttar in kommer hunden direkt att känna att den har mer rätt till dig än vad katten har. Katten i sin tur kan ta ut sin frustration på möbler och människor eller i värsta fall riva en alltför nyfiken liten valp. Se till att du själv är lugn och trygg och låt dina djur få ett positivt första möte som förhoppningsvis kan lägga grunden för en livslång vänskap.

Att skaffa hund