Bekvämt och praktiskt med hundsäng

Funderar du på att skaffa en hundsäng till din hund, eller till den valp som snart ska flytta in och bli en del av familjen? Det är en riktigt bra idé – men det finns saker du behöver tänka på.

Vilken hundsäng ska du välja?

När du ska välja en hundsäng finns det många olika saker som spelar roll. En av de viktigaste faktorerna är vad du själv tycker är snyggt och vad som kan passa in i ditt hem. Det måste såklart också vara en hundsäng som passar din ekonomi. Minst lika viktigt är att det ska vara en hundsäng som passar till hunden. Gillar den när det är mjukt och lite fluffigt, eller vill den hellre ha en mer stabil säng? Hur stor är hunden, och om det är en valp – hur stor kommer den bli? För många hundar blir hundsängen en trygg plats att återvända till, så det kan vara bra att välja en som hunden kan ha kvar även efter att den växt upp. Tänk på det lite som små barn med snuttetrasor. Utifrån kan det verka oproblematiskt att byta den ena mot den andra, men i praktiken blir det så starka känslomässiga band att det är allt annat än lätt att byta. Även andra saker kan spela in. Kommer hunden fälla mycket och är det i så fall ett material som är lätt att rengöra från hår? Behöver hunden lite extra värme eftersom ni har kallt golv, eller är det tvärtom viktigt att hundsängen kan bidra till att ge svalka?

En hundsängs funktioner

Den viktigaste funktionen en hundsäng har är att det är en plats som är hundens egna och där den kan vila och sova under natten. Även om hunden är människans bästa vän och kan bli en fin medlem i familjen kan det behövas en del arbete med att sätta gränser och lära in rätt beteenden. Då har det stor betydelse att du är konsekvent redan från början. Vill du inte att hunden ska sova i din säng på nätterna utan i sin hundsäng så får du visa det och alltid vara tydlig med att det är vad som gäller. Det kan vara ett första steg i den träning som du senare kan göra med din hund. Har ni redan lärt er att kommunicera och att dina gränser ska respekteras kan det bli lättare att gå vidare och lära in nya saker och beteenden – vilket kan göra ert liv tillsammans både roligare och bättre.