Motion och träning för din hund

Att skaffa hund är för många en väldigt stor händelse. Nu ska en ny familjemedlem komma in i flocken och det är viktigt att du väljer en ras som passar in med din vardag. Du kommer bland annat att behöva fundera över hur mycket tid du är beredd att lägga ner på din hund, eftersom alla raser kräver olika när det kommer till motion och träning. En hund behöver få tillräckligt med motion varje dag för att den ska kunna må bra, vara harmonik, få en bra mental hälsa, men också för att den ska bli mer intelligent och lätt att lära.

Även om motionen i sig är väldigt väsentlig så finns det även andra saker som krävs för din hunds välmående. Du måste till exempel se till att din hund får ordentligt med träning, mer än att gå ut och kissa. Oftast krävs det mycket mer träning än vad många hundägare tror. Så på med dina bästa fritidskläder som passar för ur och skur och sätt igång med träningen på allvar!

Bristen av motion och träning

Det finns flera problem som kan uppstå om din hund inte får tillräckligt med motion och träning i sin vardag. Inte nog med att din hund kan få problem med vikten, den kan även bli rastlös, få svårt att koncentrera sig och även börja med beteenden som du inte kommer att uppskatta. Det är t.ex. inte ovanligt att stressbeteenden så som att gnaga på saker, skälla eller göra sina behov inomhus kan uppstå. Att röja runt i hemmet är ytterligare en sak som kan hända, speciellt när hunden blir lämnad ensam.

Hur mycket träning och motion ska hunden ha?

Hur mycket ska man då träna och motionera sin hund för att det ska vara tillräckligt? Här är det viktigt att först titta på din hunds storlek. En liten hund behöver naturligtvis inte lika långa promenader som en stor hund, men det betyder inte att den lilla hunden ändå inte uppskattar det. Många små hundar är riktiga experter på att gå långa sträckor utan problem.

Storleken har således betydelse, men storlek är inte allt. Du måste även titta på vad det är för ras som du har. Alla raser fungerar olika och har olika behov. Det betyder att vissa raser kräver mer mental och fysisk träning än andra. Valet av träningsform är också avgörande. Vissa raser behöver tränas väldigt mycket i lydnad och spår, medan andra dess mindre.

Så lyder rutinerna

En vuxen hund behöver få komma ut minst fyra gånger varje dag. Promenaderna ska delas upp som så att ni går ut på morgonen, på förmiddagen, sen eftermiddag och därefter på kvällen, vilket också blir den sista rastningen. Se till att åtminstone en av dessa fyra promenader blir både lång och ordentlig. Gå länge och håll ett bra och effektivt tempo.