Att ha hund när man är sjuk

En hund kräver en hel del skötsel, det kan man inte förneka. Det spelar ingen roll om det är en stor eller liten hund, den ska fodras, få vatten, tränas och rastas. Om man som hundägare skadas eller blir sjuk kan det vara svårt att ge hunden den omvårdnad den behöver.

Hundrastning och smärta

En hund behöver rastas flera gånger per dag. Om man har en stor inhägnad trädgård kan det gå att släppa ut hunden där om det är så att man bara är sjuk under någon dag. Vissa hundar vägrar dock att göra sina behov när de bara släpps ut vid hemmet. Om man får en mer långvarig smärta i kroppen, som vid artros kan man behöva ta till andra medel. På sajten www.artros.org kan man läsa mer om vilka behandlingar som finns. Om en sådan lyckas bra och man inte har så ont kan man ha kvar sin hund. Kan man inte längre rasta hunden alls kan det vara bättre att omplacera den.

Kan hunden smittas av människans sjukdomar?

Det finns faktiskt sjukdomar som kan smitta från människa till hund. Så är till exempel fallet vid många förkylningar, mjältbrand och liknande sjukdomar. Många så kallade zoonoser smittar i båda riktningar, alltså både från djur till människa, och från människa till djur. I de allra flesta fall blir hunden inte allvarligt sjuk av människans sjukdomar men det kan vara klokt att hålla lite koll på den eftersom hunden sedan kan sprida sjukdomarna vidare.

Hundar och äldre människor

En hund är ett utmärkt sällskap både för unga och äldre människor. Hunden vaktar sin ägare och man kan känna sig lite tryggare om man inte är ensam i bostaden. När man blir äldre kan det vara svårt att ta hand om hunden ordentligt. En stor hund som drar till i kopplet kan dra omkull personen eller dra en axel ur led. Det kan också vara klokt att tänka på att en valp behöver rastas många gånger tills den är rumsren och dessutom behöver den mer stimulans. Om en äldre person ska skaffa en hund kan det därför vara klokt att välja en äldre individ. De är i regel lite lugnare.

När det blir besvärligt att ha hund

Ibland kan det bli lite besvärligt att ha en hund. Om man ligger sjuk måste hunden rastas, även om man helst bara vill ligga till sängs. Hunden måste också sysselsättas och matas även om man själv inte är så sugen på att äta. Om man är väldigt sjuk eller om man blir inlagd på sjukhus kan det också vara svårt att finna någon som tar hand om hunden under tiden. Då kan det lätt bli att man oroar sig extra mycket för hunden.