Att välja kön är lika viktigt som att välja ras!

Har du hittat din drömras, men kan nu inte bestämma dig för om du ska skaffa dig en tik eller en hanhund? Inga problem. Vi hjälper dig att hitta en lösning. Det finns många populära hundraser att välja mellan och mycket information om de alla. Det man däremot inte kan läsa så mycket om är fördelarna med en tik eller hanhund.

Fördelar med hanhundar

En hanhund är i allmänhet oftast större än en tik. De kan behöva en lite mer bestämt uppfostran, men är i många fall mycket lugnare än tikar. De är snabba på att anpassa sig och blir bra familjemedlemmar, även för mindre barn. Här är det dock viktigt att komma ihåg att det inte är helt ovanligt att hanhundar ser barn som lekkompisar, istället för just barn. Det betyder att de kan bli lite knuffande och bullriga av sig ibland. Det här är dock väldigt varierande och beror på vilken ras det handlar om. Hanhundar är naturligtvis också väldigt kärleksfulla, trygga och beskyddande. När det kommer till träningsmoment av olika slag finns det en viss chans att hanhundar dock blir distraherade av allt annat spännande som händer runt omkring. Tikar hanterar detta bättre.

Fördelar med tikar

Tikar, till skillnad från hanhundar, är vanligtvis lättare att träna och lära. De är mottagliga för den mesta form av träning och springer sällan ifrån sin ägare. Många väljer just en tik för att de av naturen är mycket mer naturligt beskyddande mot barn. Med det menar vi att tikarna förstår att det handlar om mindre människor som behöver en mer försiktig uppmärksamhet. Hanar kan gärna “köra rakt på”, även om de inte menar något illa. Något som också utmärker tikar är att de vanligtvis är mycket mer självständiga av sig. De behöver inte lika konstant uppmärksamhet, även om de älskar att få gos och kel med jämna mellanrum.