Välja ras – så ska du tänka

Det är inte helt lätt att veta hur man ska tänka när man ska välja hundras. Många gör misstaget att enbart gå efter utseendet på hunden, vilket i många fall inte kommer att slå rätt i längden. En sak som är otroligt viktig att vara medveten om är att olika raser har olika egenskaper och förutsättningar. När människor säger att alla hundar är likadana kan detta jämföras med att säga att alla fordon som drivs av en motor är likadana. Det går helt enkelt inte att jämföra på det här sättet. Du kan naturligtvis själv tänka dig att det är en stor skillnad på en sporthoj och en traktor.

Orsaken till varför hundar är olika är på grund av att de helt enkelt är framavlade för olika ändamål och syften, precis som de olika fordon som finns. Av denna anledning kommer de att besitta olika egenskaper. En ras är blixtsnabb för att kunna hjälpa sin jägare i skogen, medan en annan är strategisk och vet vad som krävs för att valla boskap.

Listan till ett bättre val

Det finns några saker som vi tycker att du bör fundera lite extra på när du ska köpa hund!

Päls – Vill du att din hund har kort eller lång päls? Lång päls på en fällande hund letar sig in i varje möbel, modemagasin och garderob som du har. Lång päls kräver mer än kort, så fundera på hur mycket tid du vill lägga på borstning.

Storlek – Hur stor vill du att din hund ska vara? Liten, medel eller stor? Om du vill att även dina barn ska kunna gå ut och rasta hunden är det naturligtvis viktigt att välja ett lite mindre alternativ. Annars finns det risk för att ditt barn blir släpandes efter kopplet om hunden rusar iväg (alternativt släpper och ni har en hund på vift).

Energinivå – Alla hundar kräver inte lika mycket aktivitet som andra. Vissa hundar är otroligt fulla med energi och behöver få utlopp för detta. Om du sportar mycket och springer långt kommer du behöva en hund som orkar hänga med. Då är det t.ex. ingen vits med en tax med korta ben. Alla hundar har inte samma förutsättningar. Anpassa dig själv eller hitta en ras som stämmer in på din livsstil.