Hundar som leder och assisterar

När man har en funktionsnedsättning som rörelsehinder eller till exempel synnedsättning, kan man få ha rätt att ha en hund som leder och assisterar. En sådan hund är vältränad i att kunna ta hand om sin ägare genom att hämta saker eller när man ska gå ut. En ledarhund ger också trygghet och lugn.

Hundassistans i jobbet och smarta jordborrar

När man har ett arbete och ett funktionshinder ska man kunna ta med sig hunden till arbetet, som när man till exempel arbetar med utomhusarbeten som jordborrning, eller vissa andra yrken. Det finns dock regler och vad som gäller för hund på arbetet som man ska se över. Enligt riksdagen ska man ha rätt att få ha med sig sin assistanshund på platser där hundar annars inte får vara. Reglerna kan dock variera på offentliga platser och arbetsplatser och därför är det viktigt att ha en god kommunikation med sin arbetsgivare. Arbetar man med ett yrke som är utomhus, kan det vara lättare att ta med sig en assisterande hund. När man till exempel arbetar med jordborrning utomhus kan hunden lättare vara med. Ska man skapa en effektiv håltagning i marken är en praktisk och effektiv jordborr ett måste för ett gott resultat. När man använder en jordborr fungerar den som ett perfekt redskap till håltagning för staket, plintar eller stängselstolpar!

Hundar på arbetsplatsen skapar bra stämning

Att ha med sig en hund som assistent eller allmänt utan assistentbehov kan ha många fördelar. Det är bevisat att hundar får oss att må bra på arbetsplatsen och skapar en bättre stämning. Det är dock viktigt att ta hänsyn till eventuella allergier på en arbetsplats. Har man en synnedsättning eller annat funktionshinder är det inte bara den som har funktionshindret som mår bra av en assisterande hund. Faktum är att en assisterande hund kan få hela familjen att må bra då den avlastar resten av familjen och ger ett härligt och glädjande sällskap. Hundar som arbetar med assistans har en genuin utbildning och träning för att tillgodose och hjälpa brukaren. Enligt statistiken fanns det år 2020 runt 260 ledarhundar runtom i Sverige. Arter som passar till ledarhundar brukar vara labradorer med upp till 80 %, men även schäfer, golden retriever, storpudel eller vissa blandraser. Kraven för att få ha en ledarhund eller assistanshund är en god ekonomi, att ha ett behov på grund av funktionsnedsättning, vara bosatt i Sverige, samt kunna ge hunden goda levnadsvillkor.