Hitta en seriös uppfödare

Att skaffa hund är ett väldigt stort beslut som kommer att påverka ens vardag väldigt mycket. Det är viktigt att du är medveten om vilken typ av hund och ras det är som skulle passa dig och din vardag bäst. Det är dessutom minst lika viktigt att du väljer att köpa hunden från en seriös hunduppfödare. På så sätt kan du vara mer säker och trygg i att den hund som du har fått med dig hem är frisk och sund, men du kommer även att kunna ha en stadig kontakt med uppfödaren under hela hundens liv. Detta är viktigt när du behöver rådgivning eller en hjälpande hand med din valp.

Hur vet man då vad en bra uppfödare är och vad är det man ska titta efter? Är du osäker kan du alltid vända dig till de uppfödare som finns registrerade på SKK (Svenska Kennelklubben). Här samlas uppfödare över hela Sverige som jobbar för samma mål, nämligen att föda upp hälsosamma, trevliga hundar där allt är i sin ordning.

1. Det första du ska göra är att hitta ett flertal olika uppfödare av den ras som du är intresserad av. Känner du någon som har en hund av samma ras kan du fråga vilken uppfödare de använde och om de är nöjda.

2. Det lättaste sättet att hitta en bra uppfödare är genom att använda sig av internet eller kontakta kennelklubbar för din specifika ras.

3. Fråga uppfödarna samma frågor, t.ex. hur länge de har varit verksamma, om de säljer vidare till djuraffärer, eventuella hälsogarantier och be om att få komma på ett personligt besök.

4. Titta på hur det ser ut på kenneln. Är det rent och snyggt och verkar hundarna må bra? Inspektera fysiskt och titta även på hundarnas psyken, speciellt på föräldrarna!